„Povești în culoarea copilăriei”. Tabără de scriere creativă ( literatură pentru copii)
Inițiator al proiectului – Biblioteca Municipală George Sbârcea Topliţa
La Toplița, în perioada 25.07.2024 – 30.07.2024, s-a desfășurat o tabără de scriere creativă care l-a avut profesor îndrumător pe scriitorul Cosmin Perța.
Cosmin PERȚA (n. 1982, Maramureș) este poet, prozator și eseist. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și și-a continuat studiile în literatură la Universitatea din București, cu un masterat în literatura contemporană, obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantastică europeană. A debutat cu volumul de poezie Zorovavel (2002), căruia i-au urmat Santinela de lut (2006), Cântec pentru Maria (2007), Bătrânul, o divină comedie (2009), Fără titlu (2011), două volume de proză scurtă și trei romane (cel mai recent, În urmă nu mai e nimic, 2015), un volum de critică și o monografie, Radu G. Țeposu, rafinament și intuiție (2012). Alte cărți ale autorului: Întâmplări la marginea lumii, Arșița, Dispariția, Ca să nu se aleagă praful de toate. Pe lângă activitatea sa ca poet, prozator și critic, Cosmin Perța este editor și cadru universitar al Universității Hiperion.
Participanții, în număr de 9, au trecut mai întâi printr-un proces serios de selecție. Toți cei înscriși au dovedit calități în domeniul scrierii creative, prin textele trimise în perioada de înscriere anunțată.
În cadrul cursurilor teoretice, pe parcursul celor 5 zile de tabără, autorii aflați la început de drum (de vârste diferite) au primit informații folositoare activității de creație: tipuri de texte adecvate doferitelor perioade de vârstă, modalități de a face introducerea atractivă, modalități de construire a unor personaje de impact, de crearea conflictului, a suspansului, descrierea evoluției personajelor, structuri de povești, păstrarea și controlarea intensității emoției, tensiunii, caracterizarea prin acțiunile, prin sugerarea motivației, inserarea problemelor personajului, desfășurarea firului narativ prin depășirea obstacolelor, utilizarea timpului verbal, precum și alte elemente de structură, limbaj și stil care aduc plus valoare literaturii pentru copii.
Pe timp de 5 zile autorilor li s-au dat câteva teme de lucru: o poveste după o structură de personaj creată prin deciziile întregului grup; o povestire reinterpretată pornind de la un mit sau basm (care a trebuit adus în prezent); o poveste de tip „carusel”, incepută de unul din autori, continuată de altcineva; o poveste cu temă la alegere despre „cel mai bun prieten”, poveste în care fiecare din participanți și-a contruit propria fișă de personaj după modelul prezentat; o poveste despre prietenie cu mai mult de două personaje, cu mai mult de două întâmplări, după structura de personaj despre care s-a vorbit anterior.
Creațiile celor care au participat la tabără au depășit așteptările, atât în calitate cât și-n cantitate. La fiecare temă s-au scris 10 texte, în medie de 4 pagini.
În cadrul workshopurilor, după ce se prezenta partea de teorie, dl. Cosmin Perța a analizat textele, acordând pentru fiecare în parte îndrumare și coordonate pentru îmbunătățirea lor (dacă a fost cazul).
În finalul taberei se vor inscripționa 50 de CD-uri cu textele realizate în tabără, acestea fiind distribuite gratuit participanților și celor interesați (scriitori, instituții școlare, biblioteci etc).
Cursul (4 ore pe zi, atât teoretic cât și practic), cazarea și masa au fost oferite gratuit participanților.
Participanții au fost în mare parte foarte tineri, cei mai mulți din zona Toplița. Este vorba de Belean oana (Toplița), Precup Alexandra Renata (Toplița), Cifu Daria (Bilbor), Ujică Teodora (Tulgheș), Mureșan Alexandra (Toplița), Irimescu Andrea (Dorna Candreni), Victor Ciobanu (Sf. Gheorghe), Moldovan Gabriel (Sibiu), Ciurea Maria (Craiova). Cu toții au dovedit real talent, ducând temele la bun sfârșit cu mult interes.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și a beneficiat de sprijinul următorilor parteneri: Primăria Municipiului Toplița, „Informația Harghitei”, „Ardeal TV”.
Cursurile au avut loc o parte la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” , o parte la Casa de Cultură a Municipiului Toplița.
Obiectivele proiectului au fost gândite pentru un termen de lungă durată: astfel, prin aceste tabere ne dorim să creem o comunitate culturală puternică, să trezim interesul pentru scris, pentru lectură de poezie și proză, să creștem numărul de autori care publică la revista Toplitera, să creștem calitatea textelor pe care le oferă spre lectură revista bibliotecii. Credem că în timp vom îndeplini misiune care decurge din aceste obiective, căci cu fiecare proiect derulat, numărul celor pasionați de scris și citit proză și poezie contemoporană crește.