Nicoleta Balaciu, Veronica Stănică, Andrei Gogu, Vlad Ciobănel, Victor Ciobanu, Cristina Bordeanu, Gabriel Moldovan, Anca Sfâriac, Cifu Daria şi Maria Ciurea sunt tinerii scriitori și scriitoare care s-au întâlnit între 19 și 23 iulie la Sălard, unde au dat viață mai multor texte dedicate copiilor şi adolescenţilor. În cadrul proiectului „Toplitera – tabără de scriere creativă”, inițiat de Biblioteca Municipală „George Sbârcea” Topliţa, cei 10 participanţii s-au bucurat de 5 zile de tabără de creație într-un spațiu mirific. Finanțatorul proiectului este Ministerul Culturii, prin Programul Prioritar Ciprian Porumbescu, respectiv Programul de finanțare Demetru-Demetrescu Buzău (Urmuz) al Direcției Cultură Scrisă și Creație Contemporană, iar cel care a coordonat atelierele taberei a fost un scriitor consacrat, Cosmin Perţa, important autor contemporan de poezie şi proză.
Cursanții au conceput texte la fața locului, și după lectură acestea au intrat într-un proces de revizuire, conform indicaţiilor îndrumătorului. Scopul cursurilor a fost ca prin munca în aceste ateliere să rezulte texte cât mai plăcute şi mai adaptate copiilor. Întreaga activitate s-a axat pe învățarea unor tehnici literare de a livra cât mai autentic emoțiile, sentimentele, mesajele, valorile, astfel încât copiii să fie cât mai intersați să citească. Prin urmare, cursul a avut o parte teoretică şi una practică,
„Nu există rețete” a spus-o chiar coordonatorul, Cosmin Perţa. Cu toate acestea, el a oferit și câteva repere care au ajuns de-a lungul timpului în istorie. De altfel, tot el a indicat elemente ce nu ar trebui să apară într-un text literar de calitate.
Cosmin Perţa a susţinut spre finalul perioadei de ateliere şi o conferinţă despre tendinţele de azi din literatura pentru copii şi tineret („Noi tendințe în literatura pentru copii și tineret Young Adult”). Conferinţa a avut loc în 22 iulie ora 16,00, şi a fost dedicată publicului din Topliţa şi din zonă, în special profesorilor, părinţilor şi bibliotecarilor.
Prin intermediul aceluiaşi proiect s-au editat și o broșură dedicată acivității culturale a lui Nicolae Oprea, primul bibliotecar al Topliţei, un Astrist care a activat şi ca director de şcoală în perioada interbelică.
Adunând textele scrise în tabără s-a putut edita și tipări și o broșură de tip revistă, un supliment la revista Toplitera, care conține texte scrise în tabără (poveşti şi povestiri pentru copii), și care suntem siguri că vor avea un ecou deosebit pentru micii cititori. În aceste pagini se vor regăsi cele mai bune materiale realizate de participanţii la tabără. Materialele tipărite vor fi distribuite gratuit bibliotecilor şcolare şi publice din zonă.