Activități 2016

Cititorilor li se dă cuvântul !

            La Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa, ne-am întâlnit pentru a doua oară, cititori, bibliotecari şi profesori, la o ediţie a concursului „Bătălia Cărţilor”, iniţiat de Biblioteca Judeţeană Cluj-Napoca, preluat și propagat de ANBPR ca un exemplu de bună practică.

            Începând cu sfârşitul lunii martie 2016 s-au înscris mai mulţi copii, pe nivele de vârstă, rămânând ca la finalul perioadei de înscriere să rămână în concurs 22 de copii.

            Aceşti elevi sunt: Buzilă Monica Sonia, Cioba Mara, Fodor Iulia Alexandra, Folea Octavian, Lazăr Maria Minola, Marc Titus Sebastian, Matei Domnica, Ţuţueanu Anca Georgiana, Ureche Denisa Maria, Zbâncă Lia Teodora (pentru grupa de 11-13 ani) şi Baciu Eliza Maria, Boythe Renata-Tunde, Buruş Florina Maria, Ciubucă Andreea Teodora, Ciucanu Raluca Maria, Dan Andreea Teodora, Fistos Timea Erika, Lupu Romina Mihaela, Marc Bianca, Matei Florina, Moldovan Georgiana, Pui Bianca Mihaela (pentru grupa  14-18).

            Astfel, în 09.11.2016, s-au aliniat la o confruntare finală, cei mai consecvenţi şi curajoşi cititori, toţi acei care au reuşit să parcurgă cele 10 cărţi propuse de cei care au iniţiat concursul „Bătălia cărţilor”. Cărţile acestea sunt:

Lowry, Lois/ Numără stelele. O poveste din Copenhaga; Spinelli, Jerry/ Magee, zis Maniacul, Cross, Gillian/ Nesfârşita goană după elefant; Grabenstein, Chris/ Evadare din biblioteca domnului Lemoncello; Milford, Kate/ Misterul din hanul pungasilor; Selznick, Brian/ Invenţia lui Hugo CabretL`Engl  Madeleine/ Călătorie în a cincea dimensiune; Constable, Cathryn/ Prinţesa lupilor; Jacobsen, Roy/ O minune de copil; Meyer, Kai/ Focul de gheaţă – pentru grupa de 11-13 ani, iar pentru grupa de vârstă de 14-18 ani: Erika Johansen, Regina Adevărată; Harlan Coben, Destine furate; Jeannette Walls, Castelul de sticlă; Jennifer Niven, Toate acele locuri minunate; Jonas Jonasson, Analfabeta care ştia să socotească; Mark Haddon, O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii; Matt Haig, Băiatul Echo; Rainbow Rowell, Eleanor & Park; Roxana Valea, Prin praf şi vise; Yousafzai Malala, Eu sunt Malala.

            Dintre aceşti concurenţi, juriul, format din Buzilă Gabriela de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Topliţa, Peter Katalin de la Biblioteca Judeţeană „Kajoni Janos” Miercurea-Ciuc, Ujică Aurica de la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” Topliţa, a deliberat mult așteptatele premii pentru această ediţie: la grupa de vârstă 11-13 ani: Premiul I – Cioba Mara; Premiul II – Fodor Iulia Alexandra; Premiul III – Marc Titus Sebastian; Premii speciale : Folea Octavian, Zbâncă Lia Teodora, Ureche Denisa Maria; la grupa de vârstă  14 -18 ani : Premiul I – Dan Andreea Teodora, Premiul II – Boythe Renata Tunde; Premiul III – Ciubucă Andreea Bianca; Premii speciale : Moldovan Georgiana, Pui Bianca Mihaela, Marc Bianca.

            „Bătălia cărţilor” nu a fost de fapt decât o dezbatere de idei, precedată de prezentarea fiecărei cărţi preferate de către cei înscrişi, urmând deviza „Convinge-mă să citesc ”. Acest lucru a şi fost reamintit de moderatorul ediţiei, Lazăr Viorica Macrina – managerul bibliotecii, la fiecare intervenţie a concurenţilor.

„Bătălia cărţilor” este un proiect care încununează eforturile de peste an ale echipei Bibliotecii Municipale „George Sbârcea” formată din: Lazăr Viorica,  Ţifrea Doina, Paşcan Aurora şi Ujică Aurica, bibliotecari care se mândresc  cu faptul că, deşi suntem în era internetului, există un totuși mare interes pentru citit. Bibliotecarii de la Biblioteca Municipală „George Sbârcea”, sunt acele persoane care sunt conştiente că fiecare om care intră în bibliotecă nu doar că işi va îmbogăţi bagajul de cunoştinţe, ci va și deveni un prieten al bibliotecii pe termen lung. Acest lucru se datorează faptului  că biblioteca, astăzi, poate să ofere utilizatorilor servicii noi adaptate noilor tehnologii.

Biblioteca Municipală „George Sbârcea” mulţumeşte pentru sprijinul logistic oferit pentru acest proiect Bibliotecii Judeţene „Kajoni Janos”, în special d-nelor Bedo Melinda, Peter Katalin, tuturor profesorilor de limba şi literatura română, bibliotecarelor, de la şcolile din localitate şi mai ales celor 2 sponsori: S.C. Danico S.R.L. şi S.C. TOPSERV CONSULT.

În cadrul acestui concurs  există un sondaj special în care elevii notează cartea preferată. Se pare că la noi elevii au optat pentru cartea: „Numără stelele.O poveste din Copenhaga de Lowry,Lois”, la grupa de vârstă 11-13 ani, și respectiv pentru „Eu sunt Malala” de Yousafzai, Malala, la grupa de vârstă 14 – 18 ani.

Câștigătoarele, respectiv cele mai bune cititoare din judeţ, vor participa şi la o fază finală, naţională care va avea loc la Biblioteca Judeţeană Cluj-Napoca în luna martie 2017.

 

LANSARE REVISTA TOPLITERA

14139483_1043920835723923_4636291_oLansarea revistei: 31 august 2016. Revista este rodul unui proiect finanţat de Primăria şi Consiliul local Topliţa, iniţiat de Fundaţia Miron Cristea, în colaborare cu Centrul Cultural Topliţa şi Biblioteca Municipală “George Sbârcea” Topliţa.

INVITAȚIE – colaboratori Revista topLitera

Elevii şi studenţii, tineri autori de poezie, proză, eseu din toată zona Topliţei sunt aşteptaţi de acum încolo să trimită creaţii în scopul publicării în paginile revistei TOPLITERA la adresa toplitera@yahoo.com. Lansarea revistei: 31 august 2016. Revista este rodul unui proiect finanţat de Primăria şi Consiliul local Topliţa, iniţiat de Fundaţia Miron Cristea, în colaborare cu Centrul Cultural Topliţa şi Biblioteca Municipală “George Sbârcea” Topliţa. Revista ava apărea atât în format paper, pe 12 pagini, cât şi on line, o dată la două luni. Echipa de redacţie mulţumeşte graficianei Ioana Afloarei, editorilor Doriana Negruţ, Băciuţ Nicolae pentru implicare şi S.C. Romaqua S.A., S.C. DANICO S.R.L, şi TOPSERV CONSULT pentru sponsorizările acordate.

INVITAȚIE

ȘEZĂTOARE

La Biblioteca Municipală George Sbârcea se vor desfășura timp de 4 luni o serie de șezători începând din 23 august 2016.

Sezătoarea organizată in parteneriat cu Centrul Cultural Toplita se desfărura timp de 2 ore, săptămânal, începând de marți,  23 august 2016.

Proiectul se adresează adulţilor şi nu numai, tineri, femei sau chiar bărbaţi din municipiul Râmnicu Vâlcea, indiferent de vârstă, care doresc să îşi însuşească abilitatea de a lucra manual (arta cusutului, tricotat/împletit, croşetat, brodat etc.).

Timp de 4 luni, pe perioada derulării proiectului, sunt invitaţi să participe la acest workshop creativ toţi cei interesaţi de arta lucrului de mână, într-un climat special creat de muzica de altădată, redată de un pick-up din dotarea bibliotecii. În cadrul acestei sezători pe care o organizează Secţia de împrumut cu publicul, cca 20 de participanti vor fi învăţat cum să confecţioneze o ie brodată sau cusută manual, cu diferite motive tradiţionale româneşti.

La aceste întâlniri din zilele de marți, participantii vor confecţiona ii inspirate din albumele şi cărţile deţinute de bibliotecă. Toplița, prin configuraţia aşezărilor sale, prin meşteşuguri şi creaţie artistică populară reprezintă o zonă etnografică bogată. Aşezarea nordică a judeţului Harghita, vecinătatea sa cu judeţele Mureș, Suceava, Covasna și Neamț oferă o paletă largă de influenţe reflectate şi în arta popular de la noi. Interiorul locuinţelor mai sobru în zona de nord a judeţului reflectă un specific al cromaticii ţesăturilor, al cusăturilor deosebit de apreciat  în paleta de modele a portului  popular românesc. Ne-am aplecat înspre costumul popular în special deoarece costumul popular este un ansamblu vestimentar de piese caracteristice şi este cel mai complex domeniu al artei populare româneşti. Cu toții suntem de acord că cea mai frumoasă piesă a costumului popular tradiţional românesc este „Ia” și, în present, se percepe un trend în care această piesă vestimentară este iarăși la modă. Din punct de vedere lingvistic, termenul “ie” este derivat din latinescul „tunicae lineae” (tunică subţire purtată pe piele). Ia este cunoscută şi sub denumirea de cămaşă cu altiţă” (chenar). Frumuseţea ei constă în modul de ornamentaţie, în compoziţia motivelor geometrice sau florale. De aceea în cele mai multe zone folclorice, cea care dă „greutate” portului tradiţional este ia, motiv pentru care, a devenit unul dintre brand-urile cele mai puternice ale ţării noastre. Materialele folosite – bumbac, in, borangic, cânepă, broderiile realizate din benzi ornamentale de un echilibru perfect, toate sunt, de fapt, nişte simboluri vizuale cu o mare încărcătură artistică. Pe vremuri cea care se ocupa de cusutul iei era femeia. Ea nu se putea mărita dacă nu ştia a ţese, a toarce sau a croi o cămaşă. Pentru o asemenea piesă artistică inspirată din tradiția populară a fost nevoie de materialele şi culorile și pricepere, însă tot acolo ca un cântec al sirenei, apare reflectat și  sufletul, cu toată dragostea şi aspiurațiile lui. E bine să știm, începând cu anul 2013, data de 24 iunie, ia românească a devenit un brand de ţară.

Participanti: 20 de persoane

Obiectiv general:

Atragerea în bibliotecă a utilizatorilor interesati de domenii diferite, unul din acestea fiind arta populară;

Dezvoltarea și intretinerea sentimentului de apartenentă la valori comune, estetice și etice, precum cele transmise de tradițiile noastre românești;

Conștientizarea nevoilor de asociere in scop creativ si de destindere, de informare si conștientizare a valorilor locale, aici referitoare la arta cusutului;

Obiectiv specific:

Crearea a 20 de cămăși populare (ii), respectînd toate fazele acestui proces, croire, tivire și coasere de mână a unui materialului ( tesătură albă) special achizitionat in acest sens cu diferite motive populare.

Materiale: 20x 2 m material alb, 20 X  4 mosorele de ată colorată, albume de artă populară, foi cu modele xerox color, pick-up, plăci vinil

Perioadă: 23 aug- 30 decembrie

Locație: Biblioteca Municipală George Sbârcea

INVITAȚIE

Biblioteca Municipală “George Sbârcea” invită profesorii din domeniul științe umaniste, împreună cu 5-7 elevi, de la fiecare școală din municipiul Toplița și din împrejurimi la o întâlnire omagială cu titlul: „145 de ani de la nașterea lui N. Iorga”, marți, de 7 iunie 2016. Este un eveniment organizat în cinstea marelui istoric și publicist N. Iorga care cuprinde prezentarea activității și vieții acestuia. Ne vom folosi însă de această ocazie și pentru a aduce în discuție obligația păstrării unei vii amintiri scrierilor, faptelor și personalităților importante ale poporului nostru. Evenimentul va începe la ora 13,00. Vă rugăm să ne confirmați prezența la telefon 0266341237.

Vă așteptăm cu drag!

Anunț Concurs

Biblioteca Municipală “George Sbârcea” invită elevii de școală primară să participe cu mici texte literare (compuneri, poveşti, poezii) la Concursul de creaţíe literară „Ca prin magie”, ediția I, an 2016. Compoziţiile literare ale elevilor participanți trebuie să fie cât mai creative. Elevii de la școlile din municipiul Topliţa şi din împrejurimi sunt rugaţi să creeze o compunere pe baza unei întâmplări imaginare despre vieţuitoarele sau plantele îndrăgite, de preferinţă am dori să se gândească la o pădure sau un copac cu caracteristici magice, sau chiar să se imagineze ei înşişi un astfel de copac; nu limităm referirea la vreun anotimp anume. Vom acorda diplome și cărți tuturor copiilor care se înscriu cu texte corecte, însă doar cele mai creative 18 compuneri vor putea fi publicate în volumul cu titlul: „Nu te înspăimânta de copacul magic”. Antologia va avea un nr. ISBN, cadrele didactice implicate vor fi colaboratorii noştri, cu rol de coordonator al antologiei. Data limită de predare a compunerilor (pe mail, pe CD etc) este 13 iunie 2016. Caracteristicile pe care trebuie să le aibă textul: maxim 2 pagini, format: Times New Roman, font size: 12, italics, Centered, margine standard. Titlul cu font 16, îngroşat. Dacă există desenatori buni care ar avea disponibilitatea să creeze nişte desene inspirate din natură, vă rugăm să ne contactaţi la tel: 0266341237, 0748261016. Compunerile corectate și redactate sunt aşteptate pe adresa bibliotecatoplita@yahoo.com. Întrebări, de asemenea, ne puteţi adresa la telefonul afişat.

Persoane de contact: Lazăr Viorica Macrina * Nu se percepe taxă de participare ! Diplomele elevilor vor fi trimise prin poştă sau în format electronic; cadrele didactice vor primi câte 2 exemplar din antologie, biblioteca școlii de asemenea; restul volumelor vor putea fi găsite la biblioteca municipală sau cumpărate de cei interesați ulterior la preţul editurii.

Eveniment pentru elevi – 1 Iunie 2016

Teatrul de păpuși, Jack și vrejul de fasole, ptr 1 Iunie…  vezi evenimentul, se va ține pe 31- în 5 runde.

Lansare de carte

La Biblioteca municipală ” George Sbârcea” din Toplița a avut loc în data de 29 martie 2016  lansarea  cărții de poezie ” Lacrima și floarea” scrisă de autorul Daniel Voica.

A fost o după amiază de suflet, cu poezie și flori.

Comemorare George Sbârcea 1914-2005

George Sbârcea a trăit între anii 1914 – 2005; a activat ca pianist, compozitor, scriitor. Tatăl său a fost medic în Topliţa, familia sa a avut un trecut îndelungat pe aceste locuri, mama tatălui fiind soră cu Elie Miron Cristea. Urmează cursurile şcolii elementare la Topliţa, apoi la Reghin. În anii 30 absolvă Facultatea de Muzică apoi Facultatea de Drept. Cunoştea temeinic 5 limbi străine. A editat 83 de cărţi, a scris nenumărate articole în ziare, nenumărate studii printre care „Obiceiuri, cântece şi jocuri magice din comuna Topliţa”. Este autorul celebrului cântec „Ionel, Ionelule…”. Pseudonimul său artistic a fost Claude Romano.

Condamnat în 1945 de Tribunalul Poporului pentru articole anticomuniste la 15 ani de închisoare a fost eliberat printre puţinii salvaţi de presiunea guvernelor occidentale în 1956.

În 1968 a fost decorat cu „Legiunea de onoare” de către Charles de Gaulle iar în 1942 primeşte titlul de comandor al Ordinului Leului Finlandez, singurul român decorat cu această distincţie. A locuit 2 ani în Tibet , invitat de Dalai Lama. A fost prieten cu Luis Armstrong.

A compus nenumărate şlagăre.

A petrecut fiecare vară la Topliţa, era de nelipsit în juriile concursurilor de muzică uşoară.

A murit pe 27 iulie 2005 înmormântat fiind la cimitirul personalităţilor româneşti de onoare culturală, Bellu.

Bătălia cărţilor

Finala 2015

Vineri, 18 martie 2016, a avut loc la Biblioteca Judeţeană  „Octavian Goga” din Cluj finala naţională a concursului naţional de lectură „Bătălia cărţilor”.

Judeţul Harghita a fost reprezentat de Raluca Ciucanu (Şcoala Gimnazială „Sf. Ilie”, Topliţa) – categoria copii şi Böjthe Tünde-Renáta (Liceul Teoretic „O. C. Tăslăuanu”, Topliţa) – categoria adolescenţi.

Raluca Ciucanu a recomandat cartea Betsy şi Napoleon de Staton Rabin. În ciuda vârstei fragede a concurentei, cuvântul potrivit pentru a caracteriza prestaţia ei la finala naţională este profesionalismul. Raluca a studiat cu atenţie notele autorului, ceea ce cititorii tineri rareori fac, s-a informat despre realitatea istorică şi, în posesia acestor date, completate cu impresiile personale de lectură, a prezentat ştiinţa istorică faţă în faţă cu literatura ca artă a cuvântului, insistând pe umanizarea admiratului, temutului sau detestatului personaj istoric Napoleon Bonaparte.

Böjthe Tünde-Renáta a recomandat cartea Delirium de Lauren Oliver.  Tünde-Renáta s-a remarcat prin siguranţă de sine în timpul prezentării şi capacitate de reacţie rapidă în cadrul discuţiilor. Concurenta a trecut prin filtrul inteligenţei proprii întâmplările romanului şi a prezentatat concluzii personale într-un mod care a convins sau a pus pe gânduri auditoriul, reuşind să trezească interesul pentru lectura romanului, dar păstrând misterul pentru potenţialii cititori.

 Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc şi Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa, în calitate de organizatori ai etapei judeţene a concursului naţional de lectură „Bătălia cărţilor 2015”, felicită pe cele două reprezentante ale judeţului pentru prestaţia remarcabilă la finala naţională. De asemenea, merită felicitări familiile, cadrele didactice, unităţile de învăţământ şi toţi cei care de-a lungul timpului contribuie la educaţia unor asemenea tineri.

Lansare de carte

Joi, 10 martie, de la ora 16:00, la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa va avea loc lansarea, în premieră, a romanului istoric „ANI DE ZBUCIUM” de Ilie Şandru.

Romanul s-a născut din evenimentele tragice pe care le-au trăit românii transilvăneni în timpul Revoluţiei din Transilvania, în anii 1848-1849. Romanul se înscrie între cele 100 de volume pe care Editura „Vatra veche” din Târgu-Mureş intenţionează să le publice în perspectiva aniversării unui secol de la Marea Unire: 1918-2018.

O pildă grăitoare despre modul în care istoria poate fi transmisă unui public  ţintă de o mare diversitate

O nouă izbândă editorială a scriitorului Ilie Şandru: romanul „Ani de zbucium”, Editura Vatra Veche, Târgu-Mureş, 2016

 Parcurgând filele romanului „Ani de zbucium”, apărut recent la Editura Vatra Veche din Târgu-Mureş, roman istoric dedicat Revoluţiei de la 1848/1849 din Transilvania, lansat joia trecută la Topliţa, subliniem cu satisfacţie această nouă performanţă a scriitorului Ilie Şandru de a publica o nouă carte, în fiecare an, cu ocazia aniversării zilei de naştere, performanţă care, iată, se menţine şi după ce a depăşit pragul simbolic al celor 80 de ani. Satisfacţia cititorilor fideli ai scriitorului este cu atât mai mare, cu cât scrisul lui Ilie Şandru este la fel de proaspăt, de captivant, de împlinit, reprezentând discursul scriitoricesc al unui prozator matur, care şi-a câştigat un loc distinct în rândul prozatorilor români, din această parte de ţară, şi nu numai.

 Trebuie apoi să remarcăm faptul că şi de această dată ne aflăm în faţa unei noi izbânzi a unei trainice şi binecuvântate colaborări a scriitorului Ilie Şandru cu elita intelectuală românească din Tg. Mureş, reprezentată de distinşii cărturari Nicolae Băciuţ, Valentin Marica, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu (care a prefaţat volumul de faţă), Sergiu Paul Băciuţ, care a asigurat tehnoredactarea ş.a.

 Parcurgând bogata bibliografie a lui Ilie Şandru, putem constata cu uşurinţă ponderea însemnată a romanelor cu tematică istorică, cât şi modul inspirat de împletire a evenimentelor şi personalităţilor istorice reale, cu naraţiunea bazată pe ficţiune. De fiecare dată se evidenţiază o foarte bună cunoaştere a evenimentelor istorice, pe fundalul cărora se desfăşoară întreaga acţiune a romanelor, cât şi modalitatea inspirată de redare a conţinutului unor importante documente istorice, integrate organic în acţiunea romanelor. Remarcăm, apoi, plasarea acţiunilor în locuri foarte bine cunoscute de autor, cu redarea toponimiei locale şi a unor antroponime, de o mare diversitate şi frumseţe, ancorate în specificul fiecărei zone geografice, în parte. Şi în cazul de faţă, cadrul natural este sugestiv prezentat, cu aspectele specifice fiecărei forme de relief, fiecărui anotimp, fiecărei perioade dintr-o zi etc.

 Romanul „Ani de zbucium”, a 20-a carte semnată de Ilie Şandru, este o pildă grăitoare despre modul în care istoria poate fi transmisă unui public ţintă de o mare diversitate şi în mod deosebit tineretului, într-o formă mult mai accesibilă, prin intermediul unui altfel de discurs, decât discursul riguros, cu trimiteri bibliografice, specific istoriografiei. Autorul se dovedeşte a fi un foarte bun cunoscător al vieţii cotidiene a românilor ardeleni, din perioada abordată şi, în acelaşi timp, a contenciosului milenar româno-maghiar. Sunt sugestiv prezentate fenomenele de masă, stările de spirit ale unor comunităţi locale, sau ale unor unităţi armate, eroismul moţilor şi al soţiilor acestora, scenele apocaliptice din timpul prădării şi incendierii Reghinului. Autorul surprinde întreaga gamă de frământări individuale şi colective, dramatismul, calvarul şi adevăratul etnocid aplicat românilor ardeleni, cu intoleranţa specifică unor epoci istorice de mult apuse. În acest context sunt surprinse teme precum: drama românilor maghiarizaţi, relaţiile diverse şi nuanţate între nobili şi iobagi, lupta comunităţilor româneşti pentru depăşirea greutăţilor şi dăinuirea identitară, eforturile făcute de românii ardeleni pentru a-şi da copiii la şcoli, rolul intelectualilor locali – preoţii şi învăţătorii, figurile luminoase ale unor personalităţi emblematice ale istoriei naţionale – fruntaşii români paşoptişti – în frunte cu Avram Iancu, dar şi membrii unor familii de fruntaşi români din Topliţa şi împrejurimi – din care se detaşează familia patriarhului Miron Cristea.

 Cu tot dramatismul vremurilor descrise, în romanul „Ani de zbucium” nu lipseşte dragostea, pentru că, nu-i aşa, „Dacă dragoste nu e, nimic nu e”. Episodul referitor la marea dragoste, din perioada tinereţii, a viitorului patriarh al României, Miron Cristea, era demult cunoscut lui Ilie Şandru. Acum a găsit momentul oportun pentru abordarea acestuia şi l-a realizat, în mod credibil, în stilul caracteristic scriitorului.

 În concluzie, Ilie Şandru îşi mai îmbogăţeşte bibliografia cu un nou roman, o lucrare valoroasă, o carte care ar trebui să se regăsească în cât mai multe biblioteci publice şi particulare, din zonă şi din întreaga ţară, inclusiv în bibliotecile celor care sărbătorind cu mare fast ziua de 15 martie şi declarând că obiectivele Revoluţiei maghiare de la 1848/1849 sunt actuale, comit un nou act de sfidare la adresa românilor ardeleni, întinând memoria atâtor mii de martiri români căzuţi pradă intoleranţei maghiare, din acei „ani de zbucium”.

Ioan LĂCĂTUŞU

22.02.2016

Biblioteca Municipală găzduiește o expoziție de carte cu ocazia împlinirii a 214 ani de la nașterea lui Victor Hugo.

În 14 Februarie 2016 GRIGORE VIERU ar fi împlinit 81 de ani

Parcă  primăvara a venit la mijloc de februarie 2016,când,la Biblioteca Municipală „George Sbârcea”  din Topliţa, a avut loc un eveniment cultural de aleasă însemnătate pentru poporul român, dar mai ales pentru  topliţeni!

S-au împlinit 81 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru, prilej cu care o asistenţă nu foarte numeroasă,dar de o rară consistenţă culturală şi sufletească,a participat la un eveniment cultural de excepţie.

D-na profesoară de limba şi literatura română a Liceului „O.C. Tăslăuanu” din municipiul Topliţa, Csiki Luminiţa Maria ,a prezentat asistenţei,crâmpeie din viaţa şi opera poetului,într-un stil profesionist,plăcut auzului.Dânsa ne-a expus gradualitatea operei poetului,de la poezia pentru copii,trecând prin abecedarele scrise de poet,mai apoi la poezia satului, a limbii române  şi a dorului de tară şi mamă.

Directorul bibliotecii, ziaristul Vasile Gotea a prezentat după un material scris de prof. Ilie Şandru în cartea ,,Jurnal de Basarabia” legătura de suflet dintre Grigore Vieru şi Topliţa Română.În material ni se prezintă întâlnirea de la Podul de Flori din 1990 a domnului Şandru,cu poetul, apoi superba zi de 31 mai 2005,când prin hotărârea Consiliului Local Topliţa,i se decernează poetului Grigore Vieru, titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Topliţa.În cuvântul său  P.S. Ioan Selejan, Episcop al Covasnei şi Harghitei, pe atunci, a spus:”De când a început acest ceremonial am impresia că particip la taina unui botez.Fiindcă astăzi la Topliţa,Grigore Vieru s-a născut a doua oară. El nu mai are 60 de ani,ci doar o zi!Aşa se întâmplă cu marii oameni ai culturii şi civilizaţiei,nu se sting niciodată.”

Mai semnificative mi se par cuvintele poetului,la acel eveniment:”Unii au visat toată viaţa să ajungă în cosmos.Eu,toată viaţa,am visat să trec Prutul,ca să-mi văd Ţara.Iar dacă acum mi s-a acordat acest înalt titlu de Cetăţean de Onoare al oraşului Topliţa şi faptul că sânt membru al  Academiei Române,pentru mine contează mai mult decât Premiul Nobel. Este pentru prima dată când un oraş din România îmi acordă acest înalt titlu care mă onorează.Cred,sunt convins,că prin oraşul Topliţa am devenit un Cetăţean  de Onoare al ţării mele,România.”

În continuare,asistenţa a ascultat cu multă atenţie și interes,în lectura lui  Vasile Gotea,poeziile:”Nu am ,moarte,cu tine nimic”,”În limba ta” şi „”Iată vine Anul Nou”,moment care a înălţat şi mai mult calitatea spirituală şi culturală a evenimentului.

La finalul manifestării,cei prezenţi au ascultat cântece pe versurile poetului:Ion Dolănescu-„Casa părintească nu se vinde”,Mihaela Mititelu-„Ţărişoara mea” şi Ion-Doina Aldea Teodorovici-„Pentru ea”.Manifestarea s-a încheiat cu un colaj muzical semnat Tudor Gheorghe,evident pe versurile poetului Grigore Vieru.

Aşadar, la Topliţa, pe o timpurie vreme primăvăratecă s-a întâmplat un act cultural prin care,dovedim că pentru a ne comemora oamenii de mare valoare culturală,nu este neapărat nevoie de consistenţa asistenţei numerice,ci de profunditatea spirituală şi trăirile interioare,de care,vai ce multă nevoie avem.

Grigore Vieru este veşnic pentru noi,o „bornă kilometrică „ a spiritualităţii şi gândirii culturale româneşti.Cu siguranţă,sufletele noastre au fost pline de poezie,de sclipire intelectuală şi nu în ultimul rând,de mândria de a fi român !

Un merit deosebit al reuşitei acestei manifestări de suflet revine întregului colectiv al Bibliotecii municipale ,,George Sbârcea” din municipiul Topliţa, unde bustul poetului veghează zi şi noapte cu gândul la unirea Basarabiei cu România.

Am consemnat un fapt inedit. Studenta Corina Platon din Toplița, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, prezentă la manifestare este născută în 14 februarie 1995, anul în care poetul Grigore Vieru a împlinit vârsta de 60 de ani și a primit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Toplița.

După manifestările de la Biblioteca municipală, Corina Platon, a depus un buchet de flori la bustul poetului din Parcul Central al municipiului Toplița.

V.D. TOTT

MIHAI EMINESCU LA ZIUA CULTURII NAȚIONALE

15 IANUARIE 2016

Biblioteca municipală ,,George Sbârcea” din Toplița a avut două motive bine întemeiate de a aduna la sediul său, vineri 15 ianuarie 2016, un public select și avizat, iubitor de cultură.

 Primul a fost împlinirea a 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și al doilea, sărbătorirea Zilei Culturii Naționale, două evenimente legate unul de altul prin importanță.

Manifestările organizate de Biblioteca municipală ,,George Sbârcea”, Centrul Cultural și Fundația Culturală ,,Miron Cristea” au debutat cu o expoziție de carte dedicată celor 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, personalitate de căpătâi a culturii române.

Prof. Dr. Costel Cristian Lazăr, directorul Centrului Cultural Toplița a vorbit despre importanța Zilei Culturii Naționale și locul acesteia în paleta evenimentelor culturale românești. Despre viața și activitatea lui Mihai Eminescu a vorbit Prof. Dionisie Șerban de la Liceul Teoretic ,,O.C. Tăslăuanu”.

 S-a lansat cartea ,,Românismul- destin și moștenire la Eminescu-interviuri cu Ilie Șandru”, tipărită cu ocazia decernării în anul 2014, domnului prof. Ilie Șandru a Premiului şi Medaliei ,, EMINESCU ,, TEIUL DE AUR”-  pentru Literatură, la Botoșani, despre care a vorbit ziaristul ,,Vasile Gotea, directorul Bibliotecii municipale ,,George Sbârcea”.

De asemenea Prof. Ilie Șandru a completat prezentarea de carte cu momente inedite despre românismul la Eminescu.

Elevele Alexandra Cojocaru și Matheea Negruț, de la Liceul Teoretic ,,O.C. Tăslăuanu” au interpretat, în duet, cu multă sensibilitate, romanțe și cântece pe versuri de Mihai Eminescu.

Manifestarea dedicată Zilei Culturii Naționale și aniversării a 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu s-a încheiat cu cântece de suflet pe versuri de Mihai Eminescu interpretate de Dragomir Raita, Alexandru Oltean, Carmen Antal Cujbă și Livia Harpa, acompaniați de un grup de instrumentiști de la Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Toplița.