300346520_5676047102487767_6811539861567421801_n

În perioada 10 aug- 1 octombrie 2022 Biblioteca Municipală “George Sbârcea” Topliţa va implementa proiectul „Călimani, istorii, inspirație și creație” Acesta cuprinde activități de promovare a culturii și istoriei localităților de la poale de Călimani. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii. Vom avea în vedere: – Tipărirea unor pliante de promovare a zonei; – Elaborarea unei broșuri care să cuprindă informații valoroase despre istoria culturală a zonei de la poalele Călimanilor; În cadrul acestei direcții de acțiune vor avea loc: – Două sesiuni de informare despre valorile locale, în două școli care vor aduce în prim plan valorilor locale, ocazie cu care vor fi distribuite la cel puțin 100 de elevi, pliante despre obiectivele culturale și turistice locale – O șezătoare tradițională, cu participarea unor persoane interesate de fenomenul cultural nepieritor, de arta populară, folclor etc. Evenimentul este prevăzut pentru sfârșitul lunii septembrie.

Tabăra de creație literară Marin Preda 100. Povestea continuă

În perioada 6-12 august, la Toplița, la Hotelul Mureș, a avut loc pentru a 6-a oară o tabără de creație literară. Anul acesta, fiind centenarul Marin Preda, tabăra și-a dedicat activitatea marelui prozator Marin Preda. Cei 18 cursanți selectați în prealabil de scriitorul Cosmin Perța, pe baza calităților scriitoricești dovedite prin textele trimise, au ales ca în miez de vară, să depună un efort creativ, și pe parcursul a 6 zile, să se dedice pe deplin poveștilor.

Atelierele de scriere creativă realizate pe parcursul taberei au avut câteva teme- nucleu, bine țintite: fazan cu povești,  text scris pornind de la o fotografie, ucronie cu Moromete (prelucrare după Marin Preda), exercițiu de scriere deductivă – metoda Sherlock Holmes.  Pe parcursul atelierelor s-a lucrat pe conceptul de flash fiction 2000-3000 de semne maxim. Fiecare participant a muncit la textele sale mai mult de 6 ore pe zi. Cosmin Perța, autor contemporan consacrat, a supus unei analize minuțioase toate textele și a oferit, la fiecare în parte, sfaturi despre tehnicile scrisului. El a indicat în funcție de fiecare caz, ce ar ajuta textul, ce nu este de ajutor, ce trebuie să se taie, cum să ofere acestuia mai multă viață, ce ar funcționa mai pe acea structură, pentru ca textul să transmită emoție și să fie atractiv pentru un cititor etc. El a invitat grupul de creatori de texte la un exercițiu neîntrerupt de stimulare a imaginației și de esențializare narativă. De asemenea, în fiecare zi s-au purtat discuții pe texte, s-a oferit suportul motivațional colegial. Nu doar profesorul coordonator, ci chiar fiecare cursant a avut ca sarcină să citească toate textele redactate pe parcursul taberei.

Proiectul Tabără de scriere creativă Marin Preda 100 și-a propus de la bun început să contribuie la dezvoltarea abilităților și deprinderilor unor tineri scriitori de a scrie texte literare autentice, prin oferirea unui feed-back calificat la fiecare text scris. De asemenea pentru tinerii începători ai condeiului, proiectul oferă un suport necesar evoluției scriitoricești, un mediu propice creației, special și stimulativ. Proiectul oferă pe lângă toate, și o ocazie unică participanților de a se cunoaște și a-și stabili legături trainice și productive în cadrul acestei bresle, care altfel este destul de puțin sprijinită în România.

Chiar dacă am avut de-a face cu începători, participanții la tabără s-au dovedit a fi scriitori de mare stil.  Participanții au fost următorii: Mălina Grigoriță, Florentina Ionescu, Alexandra Nica Bujor, Anca Beidac, Andreea Zavicsa, Andrei Gogu, Carina Chereji, Denisa Arcip, Mirabela Galdău, Iulia David, Marian Neguțu, Maria Ciurea, Nicoleta Balaciu, Alexandra Mureșan, Veronica Stănică, Caia Larisa, Laura Stanciu, Ana Paraschivescu. Participarea acestora a fost foarte serioasă și responsabilă. S-a scris nemaipomenit de bine. Sarcinile au fost îndeplinite cu mult succes. Textele au fost la înălțime, spre deliciul toturor.

Activitățile literare au continuat până târziu. Una din cele mai savurate din aceste activități fiind lectura pulblică, lucru care a contribuit la crearea unui cadru stimulativ și la coeziunea grupului. Cursanții au constatat cu această ocazie că printre ei sunt destul de mulți poeți.

De asemenea, în fiecare zi, participanții au purtat discuții pe texte, oferindu-și unii altora un suport colegial binevenit.

La finalul taberei, textele participanților vor fi publicate într-o antologie.

Inițiatorul taberei este Biblioteca Municipală „George Sbârcea” Toplița. Echipa de implementare a fost formată din Lazăr Viorica (managerul proiectului), Țifrea Doina Ecaterina (Economist), Ujică Aurica Maria (bibliotecar), Lung Georgeta Maria (bibliograf).

Proiectul este finanțat de Secretariatul General al Guvernului, prin Serviciul de Dezvoltare Comunitară al Direcției Generale Guvernare Deschisă Relații Publice și Cooperare, fără de care întreaga activitate propusă nu ar fi ajuns la faza de materializare.

EXPOZIȚIE DE DESENE “CU BICICLETA” ȘI LANSARE ANTOLOGIA “ÎN LUMEA LUI CREANGĂ”

În prag de 1 iunie ne-am bucurat să ne întâlnim și să sărbătorim lectura și copilăria:
– am lansat cărticica de benzi desenate “În lumea lui Creangă” creată chiar de elevi
– ne-am bucurat de expozitia “Cu bicicleta” pentru care au fost trimise peste 70 de desene frumoase
– am primit premii de participare
– am căutat comoara care a fost bine ascunsă undeva în bibliotecă
Colectivul bibliotecii mulțumește cadrelor didactice implicate, copiilor și părintilor.

 

 

MOȘTENIREA TOPLIȚEANĂ

Moștenirea toplițeană-Toplița Heritage este un demers editorial realizat în 2021 în cadrul Proiectului „Toplița Heritage”, inițiat de biblioteca Municipală „George Sbârcea” Toplița, finanțat de Secretariatul General al Guvernului, prin Serviciul de Dezvoltare Comunitară. Cei care sunt in spatele acestui proiect sunt chiar colectivul bibliotecii: Lazăr Viorica, Țifrea Doina Ecaterina, Pașcan Aurora, Ujică Aurica, Georgeta Lung,

Se dorește valorificarea  fotografiilor mai vechi de 35 de ani, culese în format digital din comunitatea toplițeană, fără a se limita strict la considerente de apartenență la acest areal geografic. Circa 30 de donatori, a căror ideintitate le-o vețti descoperi singuri, au venit cu bucurie în sprijinul proiectului demarat de colectivul bibliotecii și pe această ocazie le mulțumim….

Pentru continuare puteți citii pe lincul https://www.mostenireatopliteana.ro/despre-proiect/

În perioada vacanței de primăvară, cu prilejul Zilei Pământului, a Zilei Cărții și a aniversărilor scriitorilor Ana Blandiana, Tristan Tzara, Carlotte Brȍnte la biblioteca Municipală “George Sbârcea” am desfășurat niște ateliere specifice care au urmărit dezvoltarea gustului pentru lectură, pentru frumos sau chiar a abilităților practice ale copiilor. Gândite pentru a servi diverse grupuri tintă dar și pentru a respecta restricțiile referitoare la preveniorea îmbolnăvirilor, am format grupe care s-au întâlnit în zile și ore diferite.

Tot în aprilie a avut şoc şi etapa finală a Bătăliei Cărţii 2020-2021.

 

Câştigătorii ediţiei sunt:

Secțiunea adulți:

I – Croitor Victorița

Secțiunea adolescenţi:

I-Bumb Ariana,

II-Pop Alexandra Georgiana,

III-Stoian-Pop Alexia-Ioana, Mureșan Alexandra,

Secțiunea copii:

I  – Pop-Dobreanu Ariana-Ioana

Ateliere de încondeiat ouă,  expoziţie de ouă încondeiate

 

Biblioteca Municipală “George Sbârcea” a fost gazda unui atelier de incondeiere tradiţională de ouă.

Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 15.04.2019- 16.04. 2019  cu  demonstrații de încondeiere tradițională de ouă, expoziţie de ouă încondeiate, expoziţie dedicată sfintelor sărbători Pascale, vizionarea de filme pe aceeaşi temă şi alte surprize. Invitata noastră a fost  Nicoleta Irimescu, un artist popular din zona Bucovinei. Au participat  un număr de 230-250 de elevi, cadre didactice, părinţi şi persoane din zona noastră. Aceste activităţi au oferit  elevilor şansa de a afla din datinile şi tradiţia populară românească. Copii au văzut  cum se pregătesc ouăle roşii şi cele încondeiate cu flori, cruci şi alte simboluri. Suntem mândri că, pe lângă activităţile educative, am avut posibilitatea să avem şi astfel de ateliere practice şi interesante.

Cafeneaua  lui  Sbârcea

Luni, 6 mai 2019, la Biblioteca Municipală „George Sbârcea”, s-a organizat serata muzicală  „ Cafeneaua lui Sbârcea”.

Ne-au cântat şi ne-au încântat invitaţii noştri folkişti din Sighişoara, Traian Comşa şi Anda Voican.

Doamna  Director  Lazar Viorica ne-a prezentat viaţa muzicală a Mariei Tănase, văzută şi descrisă de compozitorul şi muzicologul George Sbârcea, iar momentele poetice au fost susţinute de doamna Mărginean Maria.

Topliţa, la Centenar, oameni, locuri, fapte

19- 21 iulie

Motivaţia:

În această epocă a internetului, pentru tânăra generație, care deși poate ajunge cu repeziciune la orice informație, nu mai realizează că este extreme de necesară, pentru propria identitate, pentru o viață încărcată de semnificații (deoarece omul este și va fi o ființă social) o bună cunoaștere a rădăcinilor culturale din care acesta se trage. Toate valorile primite din tradiția noastră sănătoasă trebuie să fie cunoscute de tineri și transmise mai departe. Cunoașterea evoluției culturale a comunității în care ne desfășurăm existența este singura care ne poate aduce o reală ancorare în lumea acesta atât de nesigură și schimbătoare, hrănindu-ne sentimentul de încredere de care avem atâta nevoie între noi. Mulți elevi care parcurg primele clase primare vin către vârstele mari fără a avea, ca altă dată, cunoștințe despre comunitatea lor, despre modul de viață al bunilor lor, cum au viețuit ei este pentru ei un total mister. În societatea tradițională informațiile despre zona în care te-ai născut și îți duceai viața erau deosebit de importante, creând în sufletul membrilor comunității o stavilă împotriva sentimentului de singurătate, fiind chiar pilonul unei vieți echilibrate alături de ceilalți confrați, construind contextual de dezvoltare a sentimentului pozitiv necesar muncii și a beneficiilor ei, aducând omul în armonie cu mediul în care s-a născut. Familia avea, în acest sens un rol deosebit, un rol care, în ziua de azi este mult mai greu de îndeplinit, fiindcă membrii familiei sunt de cele mai multe ori prea ocupați cu serviciul.  citeste mai mult>>

Atelier de creație 2018

Prin atelierul de creație se urmărește:

  • Trezirea interesului și formarea gustului pentru arta populară românească;

  • Explorarea resurselor creative pe care le deține arta românească cu scopul identificării stărilor de bucurie interioară pe care le trezește descoperirea propriilor elemente de identitare culturale

  • Exersarea capacităților creative și deprinderilor practice precum și a celor organizatorice;

  • Mobilitate și descoperire a noi spații culturale prin calitatea expoziției propusă a fi itinerantă;

#44PentruPrieteni, #AmericanCouncils, #USEmbassy

ziua voluntariatului

Pe 4 aprilie Biblioteca Municipală George Sbârcea Toplița dorește să marcheze Ziua voluntariatului cu o acțiune de plantare de arbori, alături de Liceul Teoretic O. C. Tăslăuanu (31 elevi ai clasei a VI-a, diriginte Melia Antal ) și de Ocolul Silvic Toplița. Mulțumim pentru interesul acordat d-nei director Petruț Mirela Petrut și d-lui director Codruț Dușa.

Atelier de creație 2017

Atelierul de măști - final 1-min

Prin atelierul de creație se urmărește:

  • Trezirea interesului și formarea gustului pentru arta populară românească;

  • Explorarea resurselor creative pe care le deține arta românească cu scopul identificării stărilor de bucurie interioară pe care le trezește descoperirea propriilor elemente de identitare culturale

  • Exersarea capacităților creative și deprinderilor practice precum și a celor organizatorice;

  • Mobilitate și descoperire a noi spații culturale prin calitatea expoziției propusă a fi itinerantă;

Smart Simple Sun

afistabaraeng